Test af de bedste & billigste Symaskiner til begyndere

Test af de bedste & billigste Symaskiner til begyndere

Test af de bedste & billigste Symaskiner til begyndere

Hvilken Symaskine skal jeg vælge?

Syning påvirker alt i dit liv. Kig på det tøj du har på. Kig på sømmene. Kig på den stol du sidder på. Måske sidder du på en pude som er blevet syet. Kig på den bil du sidder i. Kig på bilsæderne. Kig på gardinerne. Alle steder hvor du kigger findes der sting og syning. Tøj, boligtekstiler, tasker, sko, hovedbeklædning – de er syet allesammen.

I gamle dage, sad folk og syede omkring bålet eller ved stearinlys; det blev tit til en social begivenhed. Der blev syet og stoppet og syet knaphul i hånden.
Siden 1755, hvor den første symaskine blev opfundet er der kommet automatisering i højere grad. En herreskjorte kunne pludselig fremstilles på en time i stedet for fjorten. De fleste syninger er automatiseret så meget som det kan lade sig gøre. De større symaskiner idag, har flere funktioner der hjælper dig hurtigere igennem dit projekt, men idag tester vi små billige og simple symaskiner.

Min mor har brugt en symaskine der lignede denne til forveksling. Foto: Annie Spratt, unsplash

Det kan være svært som novice at vurdere hvilken symaskine man skal vælge.

Derfor har jeg valgt at skrive denne artikel som forhåbentlig kan hjælpe dig med at komme videre med at vælge.

Husk, en symaskine som fungerer er tusind gange bedre end ingen symaskine overhovedet. Selvom det ser smukt ud, tager det lang tid at sy i hånden, især når sønnike sidder og tripper for, at bukserne er klar til at feste i.

I vores ikke-tropiske lande i norden er det nødvendigt med tøj - Varmt tøj endda som vi ikke kan klare os uden. Foto: Raphael Schaller, unsplash

Dette er en min helt personlige vurdering af disse symaskiner ud fra min erfaring med at sy.

Det er mindre end tre år siden at jeg selv begyndte at sy.
Jeg havde et lille budget og jeg ville gerne have pengene til at række langt. Det var dengang vigtigt for mig at vælge den rigtige symaskine til prisen. Jeg kiggede på de billigste symaskiner for at have noget at begynde med, og derefter var tanken at skifte symaskinen ud med en stor stærk symaskine til når jeg var blevet bedre til at sy.
Der findes utrolig mange dårlige symaskiner på internettet og i supermarkederne, det har jeg selv oplevet på den kedelige måde, men det er svært at finde en passende symaskinetest der er tilegnet folk som bare skal bruge en billig begyndersymaskine der virker og som ikke nødvendigvis ønsker at starte med en symaskine der koster 10-20.000 kr.

Denne artikel er tilegnet jer der ønsker en billig men også pålidelig symaskine at starte med.

Symaskiner gør allesammen det samme men de er på ingen måde ens. Prøv at overveje de projekter som du forestiller dig at du ville bruge symaskine til, og find en symaskine som passer til dine behov.

Lige så længe at folk er gået med tøj, lige så længe har folk, typisk kvinder, syet. Kig på de tøj du har på. Nogen har syet dem engang. Foto: Mariya Georgieva, unsplash

Her er nogle ting som er vigtig at huske som begynder når du syr på symaskine:

 • Trykfoden skal være nede når du syr og oppe når du tråder.
 • Indstil aldrig stingbredde når nålen er nede i stoffet.
 • Hold fast i trådene når du begynder at sy ellers kan du risikere at de snor sig rundt.
 • Brug den egnet symaskinenål til stoffet. Universelle symaskinenåle kan klare meget men for cowboystof, læder eller jersey bliver resultatet langt bedre med det rigtige nål.
 • Køb kun kvalitets symaskinenåle og god sytråd, din symaskine vil takke dig.
Det er vigtigt at du føler at du får valuta for pengene. Foto: Fabian Blank, unsplash.

Jeg var på date med en sød fyr engang som overvejede at købe en symaskine til sin 11-årig datter.

Jeg opfordrede ham til at købe den allerbedste symaskine han havde råd til, for i den alder kommer datteren til at bruge maskinen hele livet. Det er en fantastisk investering og en investering som kommer til at blive ved med at give afkast, hele livet igennem, hvis man køber den rigtige maskine.

Bare husk, at det vigtigste for dig lige nu, er at skaffe dig en symaskine, først og fremmest. En hvilket som helst symaskine som fungerer er bedre end ingenting.

Med tre teenager sønner er der altid brug for reparationer af tøjet. Tror du at de siger “Bare tag det roligt, mor, det haster ikke.”? Nej, vel? Det er som regel 5 minutter før afgang at nogen har glemt at skjorten mangler en knap eller at der er hul i lige præcis de bukser som ungen havde tænkt sig at tage på til klassefesten. Så det skal gå stærkt.

Bestem dit budget og få den bedste symaskine, du kan for prisen, fordi det at have en symaskine, der fungerer, er tusind gange bedre end at have ingen maskine overhovedet!

Bolig tekstiler? Foto Irene van der Poel, unsplash
Sy kasket rygsæk
Man kan sy de flotteste kasketter og de fineste tasker i både stof og leder. Foto: Laura Lefurgey-Smith
Vil du sy kjoler? Foto: Niklas Bajema

De 4 billigeste begyndersymaskiner

Idag tester jeg 4 billige begyndersymaskiner

Hot
Singer Start 1306
Vurderet 5.00 ud af 5

Singer Start 1306

895,00 DKK

De vurderes ud fra min egne subjektive erfaring:

Disse symaskiner er til dig som gerne vil have en ganske almindelig billig symaskine til at begynde med, som ikke har brug for eksempelvis digital programmerbar broderimoduler eller automatiseret knaphulssyning.

SMARTER BY PFAFF 140S

Test af Symaskiner med udtagelig spolehus

SINGER START 1306

Denne model er magen til min første symaskine, så jeg kender den ind og ud. Dengang lærte jeg meget om dens indre mekanik gennem et væld af videoer på internettet. Denne symaskine har en halv-roterende griber (Central Bobbin) undertrådsystem hvor spolehuset er af metal og sidder lodret.

Singer Sting

Singer Sting

Jeg brugte en polyestertråd med både blå og hvide toner og den fungerede udmærket. Mit mål var hovedsalig at hæfte fyld på bagsiden. Jeg har oplevet at det giver pudebetrækket et glattere udseende. Det klarede symaskinen fint. Patchworkmønstret blev inspireret af Fibonacci sekvens uden dog at overholde reglerne strengt og blev udført i bali batik bomuldsstof i to kontrastgrupper af varm orange, gul og brun på den ene side og marineblå, prøjserblå og turkis på den anden end af farve spektrum.

I denne test ville jeg gerne se hvordan den klarer Quilting på et lille stykke Patchwork som jeg også skal bruge til et pudebetræk:

FullSizeRender (1)

Tilbehør

Du får snap-on lynlåsfod,  almindelig ligeud trykfod med symmetriske spidser, knaphulsfod, en børste/opsprætter, fem spoler, tre nåle, en lille plade til når du ikke ville bruge transportør samt en skruetrækker. Det er alt hvad du skal bruge, for at komme i gang med syning til husbehov. Fin symaskine til prisen.

HUSQVARNA VIKING H-CLASS E10

Det var en glædelig overraskelse at opdage at nåltråderen var inkluderet som standard og var dejlig let at betjene. Det tog et minut at finde ud af at bruge nåletråderen, og nu er teknikken i hus. Nåltråderen er det bedste ved denne symaskine.

Denne Svensk-designet symaskine har, ligesom Singer, en halv-roterende griber (Central Bobbin) undertrådsystem.

Tip. Bevæg fingrene over spolehuset for at sikre at den sidder helt på plads inden dy sy, når du har skiftet undertåd.

Jeg startede med at sy lynlås på et pudebetræk:

BaliBatik

Jeg brugte den snap-on trykfod til at sy lynlås med. Den skulle sættes forskud på for at nålen er i den rigtig position. Det kræver at man holder tungen lige i munden når man sætter trykfoden på plads. Jeg trykkede en knap ned med højre hand for at sy baglæns. Stingene ser fine og jævne ud.

Test af Symaskiner med Fast Spolehus

SMARTER BY PFAFF 140S

Denne PFAFF symaskine har et vandretliggende spolekapsel og når spolen sættes i, kører den mod uret. Spolen er dejlig nemt at sætte i og der er færre bevægelig dele, det gør det også muligt, nemt at se hvor meget undertråd der er tilbage på spolen. Husk at følge tegninger på toppen af symaskinen for at tråde den helt korrekt. Jeg kom til at overse en lille metalkrog som tråden skulle føres igennem.

Med drejeknapper veksler du imellem stingtyper og to drejeskiver i toppen af symaskinen har forskelige funktioner alt afhængig af om man eksempelvis har valgt lige-ud sting eller zigzag. For at sige det på en anden måde, når du har valgt zigzag, bruges den ene drejeskive til at justerer bredden af zigzag mens den anden bruges til at justere spændingen.

 

Jeg har fået dette Botticelli stof trykt i udlandet. Jeg har klippet den ud for lang tid siden uden at komme videre med projektet. Den har ligget og lidet under udsættelse af projekter. Men nu må det være… Den skal udgøre frontpanelet af et net i landskab stilling. Jeg havde allerede zigzagget det fine hør jeg skulle bruge til bagsiden så den var klar til at gå i gang med.

Venus

Jeg syede de to rektangulær stykker sammen i siderne først og efterfølgende i bunden. Jeg syede hjørnerne på skrå, som jeg plejer, når jeg syr tasker og det klarede PFAFF symaskinen fint. Symaskinen klagede en lille smule når den skulle til at køre over mange lag stof, eksempelvis i hjørnerne men slutresultat blev fint og jævnt.

Til dette lille projekt brugte jeg kun lige ud sting og zigzag. Stingtypen og stinglængden bliver valgt og justeret ved hjælp af drejeskiver på forsiden af maskinen. Det var lige til at gå til.

Denne symaskine has også en fast cover der gør at den har et glat og fin overflad når den ikke er i brug.

brother J17

Tips jeg godt ville have vidst dengang jeg var nybegynder til at sy på symaskine

 • Brug tråd af god kvalitet. Symaskineforretningen på Nørrebrogade har fortalt mig at 90% af problemer med symaskiner skylder dårlig sytråd.
 • Kvalitets nåle gør at din symaskine holder længere, og det gør stor forskel på hvor flot din søm ligger.
 • Klip tråden på skrå når du tråder manuelt; også når du syr i hånden. Det gør trådningen ti gange nemmere.
 • Forcere aldrig symaskinen. Husk at du har med  finmekanik at gøre. Hvis du behandler den med “rettidig ømhed” bliver du belønnet ud over dine vildeste drømme. Vær blid ved den.
 • Giv symaskinen olie. Det ville den elske dig for. Der findes videoer til hvordan man gør.
 • Brug silkepapir til at forhindre symaskiner i at spise dine projekter. Jeg bruger den tit når jeg syr undertøj og til de små projekter og det virker perfekt hver gang. Man skal bare pille den væk efterfølgende. Det kræver lidt tålmodighed men det er besværet værd når alternativ er, at projektet bliver trukket igennem stingpladen.

 

I dag bruger jeg faktisk sjældent den automatiske nåltråder. Jeg betragter det som en personlig sejr hver gang jeg tråder nålen ved hånden. Nogle gange virker det som om at jeg ville kunne gøre det i blinde.

Det er nemt at blive forvirret med alle de symaskiner der er på markedet.

Udover at jeg skulle tage stilling til en hel masse, oplevede jeg at jeg skiftede mening undervejs. Selv hvad angår nogle overbevisninger som jeg synes var urokkelige. Eksempelvis, nægtede at overveje en symaskine uden automatisk nåltråder. Purnægtede. Det kunne overhovedet ikke komme på tale.

Jeg kan varmt anbefale at købe en symaskine fra din lokale symaskine butik, Leif Jensen & Co. København, eksempelvis. Ikke alene at det er rart at støtte det lokale samfund, men den lokale “symand” ønsker at du er glad og tilfreds.

our-store-2

Jeg har selv for nylig valgte at købe kamera og med samme logik, valgte jeg at købe fra den lokale kamerabutik. Det giver mig ro i sindet. Nu er mit kamera til reparation og jeg har allerede foretaget yderligere købe af objektiv.

Din lokale “symand” vil være der for dig, når du har brug for ansigt-til-ansigt support. Hvis du køber din symaskine på internettet eller i en stor upersonlig butik, er der ingen til at ringe eller at gå til, når du har spørgsmål eller brug for hjælp. Desuden vil din lokale butik sælge alle de matchende tilbehør og få din symaskine til at udnytte dit kreative potentiale fuldt ud.

our-store-3

Med en god lokal symaskineforretning, behøver du ikke at vente, når du har brug for flere spoler. I stedet for at skulle bestille dem på internettet og vente på dem med posten kan du slå til når den kreative energi slår ned og anskaffe dem med det samme. I symaskineforretningen i Helsinge tilbyder de undervisning og gratis workshops fra tid til andet. Hvis du ikke er sikker på, hvilken butik du skal vælge, så bare gå til hjemmesiden for det mærke, du overvejer og klik på “find en forhandler nær mig” linket, og vælg en certificeret forhandler.

En certificeret symakineforhandler vil have flere muligheder og vil være mere vidende end blot en tilfældig butik.

undervisning-i-syning

Når du først har købt din symaskine er du klar til at bevæge dig ud i det kreative syunivers.

Der findes et overdådighed af inspiration på Pinterest, videoer om teknik på YouTube og de mest fortryllende blogs om syning og design på internettet. Men det er handling der gælder. Jo mere du syr jo mere inspiration får du. Se at komme i gang!

Jeg har engang i halvfemserne været på hattesyningskursus: Jeg har syet hatte engang. Jeg blev faktisk gift i en hat som jeg selv har syet. Dog ikke denne.
At lære at sy er det bedste der er sket mig i mange år: At sy, det er det bedste der findes. Næstebedst, måske.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *